داگرتنی پەرتووکی عاشقانەی «مەم و زین» لە ئەحمەدی خانی؛
یەکێک لە بەرهەمە کۆنەکانی ئەدەبی کوردی نووسراوە لە ١۶٩٢ زایینی
.
دانلود منظومهٔ عاشقانهی مم و زین از احمد خانی؛
از شاهکارهای ادبیات کردی که در نوشتناش در ۱۶۹۲ م. به پایان رسیده
.
کتاب «مم و زین» (مەم و زین، Mem û Zîn) منظومهایست عاشقانه و تراژدی و تاحدی عرفانی، اثری ماندگار از شاعر، نویسنده، فیلسوف و اخترشناس کرد، احمد خانی (زادهی ۱۶۵۰م، درگذشتهی ۱۷۰۷م) که در تاریخ ۱۶۹۲ م. نوشتناش به اتمام رسیده است.
«مم و زین» یکی از آثار ماندگار، جهانی و میراثی از ادبیات کلاسیک کردی محسوب میشود که به زبان کردی شمالی، (همان کرمانجی) با الفبای عربی مخصوص زبان کردی شده است. در برخی نسخهها نیز با الفبای لاتینی مخصوص زبان کردی نوشته و تاکنون به زبانهای زیادی همچون روسی، عربی، کردی مرکزی، فارسی، ترکی، آلمانی، انگلیسی، آذری، سوئدی، فرانسوی ترجمه شده است.
مقداد مدحت بدرخان (+)، برای اولینبار دست به انتشار بخشهایی از مم و زین در روزنامه «کوردستان» (۱۸۹۸) در ۳۰ شماره میپردازد. اما مم و زین برای اولینبار و بهطور کامل، در سال ۱۹۱۹ از روی نسخهی دستنویسِ متعلق به سالهای ۱۷۵۱-۱۷۵۲، از سوی «حمزه موکسی» در انتشارات «جڤاتا تەعمیما مەعاریف و نەشریاتی کوردی»، در چاپخانه «نجم الاستقبال» واقع استانبول به چاپ رسیده است.
دربارهی این نسخه: نسخهی دیجیتالی این کتاب که در اختیار شما قرار دارد، در سال ۲۰۰۸-۲۰۰۷ از سوی انتشارات آراس (دەزگای چاپ و بڵاوکردنەوەی ئاراس) در اربیل کردستان عراق، آن هم از روی نسخهی به چاپ رسیدهی سال ۱۹۱۹ در استانبول، به چاپ رسیده است.
مقدمه و توضیحات، و چندین مقاله درباره مهم و زین، چاپها و دستنوشتههایش، مقالهای درباره کردشناسی و… که در این نسخه از کتاب تقدیمتان میگردد (از نجات عبدالله و جمیل صائب)، همه به زبان کردی مرکزی (همان سورانی) نوشته شده است. همچنین، متن چاپ ۱۹۱۹ مم و زین، در این کتاب با «الفبای عربی مخصوص کردی» و به «زبان کردی شمالی» نوشته و در کتاب قرار داده شده است.
√ مطالب مرتبط:
+ دانلود فرهنگلغت «نوبهار»، نسخه چاپ ۱۹۸۶، استکهلم، سوئد، نشر Roja nû
+ دانلود فرهنگلغت «نوبهار»، با شرح پرویز جهانی، چاپ ۱۳۶۷، ارومیه، نشر صلاحالدین ایوبی
ئەز ژە کۆرد کرمانج خۆراسانئمە گئلئگە افتخار دەگەم کە ۆە زمانە دایئگیە مەن جۆرەئگ ۆە ۆی گەڕتیا هاتیە نۆیساندەنە ممنون ژە حمایت زمانە دایئگان…..
سپاس هەڤاڵی بەڕیز.